1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Представиха проект за възстановяване на дъбовите хабитати по Черноморието

Представиха проект за възстановяване на дъбовите хабитати по Черноморието

Финансирането е осигурено от програма Лайф на ЕК

На 18 ноември от 16 ч. в Представителството на ЕК в София, ул. „Раковски“ 124 бeше представен проектът „Запазване и възстановяване на дъбовите хабитати по Черноморието” и филмът „Светът е жълъд” за успешното му завършване. Проектът е финансиран от програма Лайф на ЕК и е единственият в страната, който се изпълнява от държавна структура.

На срещата беше оповестена инициативата „Аз подкрепям възстановяването на Великата българска дъбова гора” под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Начинанието е част от проект за запазване и възстановяване на дъбовите гори в страната ни.  Проектът, финансиран с европейско участие, се изпълнява от ловните стопанства в Балчик и Несебър, в емблематични, макар и регионално ограничени територии – долината на река Батова и Емине – Иракли.

„В България дъбът е символ на живота и малкото останали гиганти са дори по-стари от самата ни държава. Запазването на този най-ценен растителен вид е отговорност, надхвърляща пределите на един човешки живот и националните граници“, каза госпожа Йорданка Чобанова, съветник на президента по европейските въпроси.

„Президентът на Република България прие патронажа над  инициативата  „Аз подкрепям Великата българска дъбова гора“ с готовност да подкрепи младите хора, които искат да оставят след себе си следа в духа на най-обичаните народни традиции“, каза госпожа Йорданка Чобанова.

От името на президентската институция госпожа Чобанова заяви подкрепата за тази идея, с която държавният глава отправя послание към младите хора да устояват на предизвикателствата и да отстояват проверени от времето ценности.

От името на министъра на земеделието и храните поздравления за проекта и инициативата изказа инж. Любо Тричков, старши експерт от Изпълнителната агенция по горите. Госпожа Айлин Хасан от Министерството на околната среда и водите представи пред участниците в срещата възможностите на програма Лайф на ЕК. Запазването на генетичният фонд на летния дъб е европейска задача номер едно, каза доц. Мария Брощилова, научен експерт по проекта.

Почетен гост на представянето на филма „Светът е жълъд“ и проекта за възстановяването на дъбовите гори беше акад. Антон Дончев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.