1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Представят проект за две защитени зони

Представят проект за две защитени зони

Събитието ще се проведе на 26-ти ноември, от 10:30 часа в залата на РИОСВ - Стара Загора

РИОСВ - Стара Загора и Зелени Балкани представят съвместния си проект „Изготвяне на планове за управление на Защитена зона - Язовир Овчарица и Защитена зона - Язовир Жребчево". Това ще стане на 26-ти ноември - понеделник, от 10:30 часа в залата на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, съобщава Дарик радио.

Двете организации са сред „пионерите" в разработването на Планове за управление на зоните от НАТУРА 2000 в България. Проектът цели създаването на едни от първите в страната планове за управление на обекти, включени в мрежата НАТУРА 2000. Това са плановете за две от най-значими за биоразнообразието влажни зони в страната - язовирите Овчарица и Жребчево.

Въпреки че са изкуствени водоеми, а язовир Овчарица - дори технологичен водоем, те са зони от международно значение и приоритет за опазване в ЕС, обитавани от десетки редки видове птици и други животни. Страната ни като членка на ЕС е задължена да гарантира опазването на редките видове и техните местообитания. Включването на тези обекти в НАТУРА 2000 означава, че те отговарят на международните критерии за общоевропейска значимост.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.