1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Предвижда се боядисването на вълна с естествени багрила да се превърне в туристическа атракция в Странджа

Предвижда се боядисването на вълна с естествени багрила да се превърне в туристическа атракция в Странджа

Проектът има за цел и да стимулира традиционното животновъдство и земеделие в малките общности

Предвижда се багренето на вълна с естествени багрила да се превърне в туристическа атракция в Странджа. Това каза ръководителят на проекта „Багрилните растения и използването им за багрене на вълна” Ели Качаунова.

„Ще има възможност в целия този процес на багрене на вълната или на преждата и съответно изработване на вълнените изделия или плетива да участват и гостите и туристите в Странджа, това ще бъде въведено като туристическа атракция”, обясни Качаунова. Проектът има за цел и да стимулира традиционното животновъдство и земеделие в малките общности чрез един от тези занаяти. На този етап вълната почти не се изкупува. 

Пасищата и ливадите в Странджа са едно богатство за страната ни и са се запазили в този си вид и с цялото си видово разнообразие само заради правилната паша. Поради намаляването на отглеждането на животни земите са застрашени от пустеене, посочи причините за старта на проекта Ели Качаунова.

Първите икономически резултати ще бъдат факт още в момента, в който местните започнат практическите занятия за багренето на самата вълна, т.е. получаването на материала, от който да бъдат изработени продуктите. Багрената с естествени багрила вълна е по-скъпа от боядисаната с изкуствени бои, посочи Качаунова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.