1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Престъпленията и нарушения на законите за опазване на околната среда нанасят загуби на световната икономика в размер на 258 милиарда долара

Престъпленията и нарушения на законите за опазване на околната среда нанасят загуби на световната икономика в размер на 258 милиарда долара

Екопрестъпленията нарастват със застрашителна скорост

Престъпленията и нарушения на законите за опазване на околната среда нанасят загуби на  световната икономика в размер на 258 милиарда долара. Това съобщиха от ООН и Интерпол на съвместна пресконференция.

Почти половината от посочената сума е в резултат на нелегалното изсичане на гори в големи части на света. Други 4 милиарда долара идват от изхвърлянето на електронни отпадъци на нерегламентирани сметища.

"Екопрестъпленията нарастват със застрашителна скорост", изтъкна ръководителят на международната полицейска организация Юрген Щок. По думите му разнообразието на криминалните деяния изисквало мащабен отговор. Така например терористични организации и бунтовници в Африка се финансирали отчасти чрез нелегална търговия със слонова кост. Само в Танзания през последните 10 години са убивани по 3000 слона годишно, изтъкна Щок.

Други престъпления в списъка на Интерпол са бракониерският риболов и нелегалната търговия със суровини. Така екопрестъпленията се нареждат на четвърто място след търговията с наркотици, фалшифицирането на пари и търговията с хора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.