1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През 2012 г. в страната са оползотворени над 17 600 тона излезли от употреба гуми

През 2012 г. в страната са оползотворени над 17 600 тона излезли от употреба гуми

Всички организации и фирми са изпълнили годишната цел по оползотворяване, сочи проверката на одиторските доклади

Готов е докладът на комисията за проверка на годишните одиторски доклади от организациите по оползотворяване на излезли от употреба гуми и от фирмите, изпълняващи задълженията си индивидуално, пише в сайта на МОСВ.

Оползотворяващите организации на излезли от употреба гуми са 5 на брой: “Екомедиана - 2010” АД, “Норд Авторециклинг” АД, “Гумирек” ЕАД, “Екогуми” АД и “Трансинс Авторециклиращ Консорциум” АД. Индивидуално изпълняващите задълженията си фирми през 2012 г. са 2 на брой: “Омнифак” ООД и “Ванина Експорт” АД.
 
Лицата, които пускат на пазара гуми, отговарят за оползотворяването на излезли от употреба гуми в количество, не по-малко от 65 на сто от количеството гуми, пуснати от тях на пазара на Република България през изтеклата година.
 
Всички одиторски доклади бяха подадени в МОСВ в рамките на законоустановения срок. Въз основа на информацията в тях комисията, извършила проверката на докладите, излиза със следните заключения:
 
Лицата, изпълняващи задълженията си индивидуално по Наредбата за изискванията за третиране на излезли от употреба гуми, и всички 5 организации по оползотворяване на излезли от употреба гуми, както и лицата, членуващи в тях,  са  изпълнили целта по оползотворяване. 
 
Общо пуснатите от тях на националния пазар количества гуми през 2012 г. са 25 602,085 тона. От тях са оползотворени 17 637,504 тона. Изпълнената цел по оползотворяване е 68,89%, т.е. надвишава заложените в Наредбата 65%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.