1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През 2050 г. 77% от енергията може да е от ВЕИ

През 2050 г. 77% от енергията може да е от ВЕИ

Геотермалната енергетика може да дава 3% от електричеството и 5% от отоплението

Повече от три четвърти от енергията през 2050 г. може да произлиза от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), показва доклад на Intergovernmental Panel on Climate Change (Междуправителствен панел за промените в климата, водеща организация, създадена от ООН и Световната организация по метеорология). Предпоставка за това са оптималната политическа нагласа и високи инвестиции.

Изкопаемите горива въглища, нефт и газ са давали през 2008 г. според IPCC около 85% от енергията, а на атомните централи се падат едва 2%. Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) дават общо около 13% от енергията, показват данните от доклада. Почти половината от тях обаче (6%) се падат на традиционното изгаряне на дървен материал и торове, 4% - на по-ефективни системи за биоенергия, като модерния дървесен чипс и биогорива, следват водноелектрически централи (2,3%), вятърни системи (0,2%), соларни панели и геотермална енергия (по 0,1%).

„В момента изменението на климата по никакъв начин не се ограничава“, твърди един от тримата старши автори на доклада, проф. Отмар Еденхофер от Потсдамския институт за изследване на изменението на климата при представянето на доклада в Абу Даби. „Свидетели сме на голямо увеличение на емисиите на парникови газове“, добавя той. Техническият прогрес в областта на възобновяемата енергия през последните няколко години обаче бил впечатляващ. Някои източници на енергия на отделни места вече били конкурентоспособни, казва още съавторът на изследването, цитиран от Manager Magazin.

Сега била необходима политическа воля, за да се използва адекватно този напредък. „В глобален аспект техническият потенциал на ВЕИ в крайна сметка е по-голям от енергийните ни нужди", твърди Еденхофер.

Според доклада модерните ВЕИ стават все по-достъпни, а темповете на ръст са двуцифрени.  IPCC е изчислил 164 сценария за бъдещо развитие, които са имали различни политически и икономически изходящи данни, и е анализирал по-детайлно четири от тях.

Резултатът: в зависимост от подкрепата на политиката и бизнеса делът на ВЕИ може да достигне до 77% през 2050 г. Така например геотермалната енергетика може да дава 3% от електричеството и 5% от отоплението. При соларната енергетика според различните сценарии делът може да е между 10% до една трета от електропроизводството. Вятърната енергия може да нарасне до над 20%, а към всичко това следва да се добавят и хидро- и биоенергията.

В различните четири примерни сценария изследователите прогнозират инвестиции в размер на между 1,36 до 5,1 трлн. долара (949 млрд. до 3,562 трлн. евро) за периода между 2011 и 2020 г. За следващото десетилетие вложенията трябва да са в порядъка на между 1,49 до 7,18 трлн. долара (1,041 до 5,014 трлн. евро). Според IPCC средствата за ВЕИ ще са по-ниски от 1% от световния брутен вътрешен продукт.

В момента твърде малко внимание се обръща на бъдещите печалби от ВЕИ, както и на допълнителните разходи, причинени от ползването на изкопаеми горива, като затопляне на земята и влошаване на човешкото здраве, пише още в доклада.

„Изследването показва, че няма никакви научни проблеми светът да се захранва само с алтернативна енергия“, казва съавторът Свен Теске от Greenpeace International.

От техническа гледна точка 560 гигатона (млрд. тона) въглероден диоксид, от които имаме нужда, за да намалим затоплянето на земята с 2 градуса, могат да бъдат спестени чрез ВЕИ. Освен това трябва да бъде ограничено и изсичането на гори, казва Теске. „Докладът е крайпътен камък към целта да се постигне 100%-тно ползване на ВЕИ“, твърди в експозе и Щефан Зингер от екологичната организация WWF.

Greenpeace и WWF вече бяха стигнали в свои анализи до извода, че ВЕИ могат да достигнат и 100%. „Калифорнийските университети Дейвис и Стандфорд отдавна доказаха икономическата целесъобразност и ползи от глобално цялостно снабдяване със 100% ВЕИ“, казва и говорителят по енергийна политика на германските Зелени Ханс-Йозеф Фел.

Фактът, че докладът се представя именно в столицата на Обединените арабски емирства, не е случаен. Държавата се опитва да промени енергийния си микс и е на път да стане световен лидер по отношение на чистата енергия, заявява политическият директор на Emirates Wildlife Society Танзиид Алам. Пример в това отношение трябва да даде екоградът Масдар - първият въглеродно неутрален град в ОАЕ. Той се строи изцяло на принципните на нулеви вългеродни емисии и ще се захранва само от зелена енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.