1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През ноември от експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите са извършени 2708 проверки

През ноември от експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите са извършени 2708 проверки

За отстраняване на констатирани нарушения са дадени 1237 предписания

През ноември от експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) са извършени 2708 проверки на 2511 обекта, съобщиха от МОСВ.

За отстраняване на констатирани нарушения са дадени 1237 предписания и са съставени 97 акта, от които 29 за неизпълнение на предписания. Издадени са 63 наказателни постановления на обща стойност 143 950 лв. За замърсяване на околната среда над допустимите норми са наложени 27 санкции. Постъпилите суми по наложени санкции са 267 488 лева.

Акцент в контролната дейност на РИОСВ през ноември са извършени проверки на търговски обекти за спазване на изискванията за заплащане на продуктова такса за полимерни торбички. Проверени са повече от 270 обекта на територията на цялата страна. Констатирано е, че обектите на национално представените търговски вериги изпълняват изискванията на наредбата. Несъответствие в размерите и дебелината е установено при търговските обекти, които са част от регионални търговски вериги. За установените нарушения са издадени предписания и са съставени актове за три обекта на територията на община Бургас. Най-много нарушения са установени на контролираните територии от РИОСВ в Пловдив и Смолян.

Като положителна тенденция е отчетено предлагането на биоразградими и хартиени торбички в търговската мрежа, както и използването на големи по размер полимерни торбички над 25 микрона. Проверките ще продължат и през декември.

През изминалия месец за допуснато замърсяване на атмосферния въздух е наложена санкция от РИОСВ-Благоевград в размер на 6000 лева на "Пиринска мура" АД, гр. Банско. За същото нарушение от РИОСВ-Шумен е санкционирано с 1240 лева месечно "Роса" АД, гр. Попово. За замърсяване на въздуха и непредприемане на мерки за ограничаване на замърсяването при добив на риолити в кариера в село Лозен, община Любимец, екоинспекцията в Хасково е санкционирала с 2000 лева "Пътни строежи" АД, гр. Пловдив.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.