1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През последните 50 000 години на Земята са живели 108 милиарда представители на вида Хомо сапиенс

През последните 50 000 години на Земята са живели 108 милиарда представители на вида Хомо сапиенс

Американски демографи предполагат, че в началото на нашата ера човечеството е наброявало 230 милиона души

На Земята през последните 50 000 години са живели 108 милиарда представители на вида Хомо сапиенс, твърди американският демограф Карл Хоб, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Хоб е експерт във вашингтонската неправителствена организация Бюро по въпросите на народонаселението. За начало на своя отчет Хоб взел последните 50 хиляди години пр. Хр., когато най-вероятно са се появили първите съвременни хора.

Американският демограф сам признава, че неговите изчисления лесно могат да бъдат причислени към сферата на "научно-популярните разработки", тъй като не съществуват абсолютно никакви демографски данни за 99 процента от съществуването на Хомо сапиенс на Земята. Той и екипът му предполагат, че в началото на нашата ера човечеството е наброявало 230 милиона души. През 1900 година то се увеличава до 1,6 милиарда.

6-милиардният жител се роди през месец юни 1999 година. Прогнозите оценки на експертите от ООН са, че през 2050 г. планетата ще бъде обитавана от 9,3 милиарда жители, а в края на това столетие - от 10 милиарда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.