1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През последните няколко години гнездовата популация на морския орел в България се увеличава

През последните няколко години гнездовата популация на морския орел в България се увеличава

Дейностите по опазването и проучването се финансират от ПП „Персина“ и българо-румънския проект на БДЗП „Заедно за Дунав“

През последните няколко години гнездовата популация на морския орел в България се увеличава. Гръбнакът на популацията – дунавските ни острови, продължава да запазва същия брой от миналата година. Продължават обаче да се откриват нови двойки в Южна България. Към момента числеността на морския орел в България се оценява на 15 – 20 гнездящи двойки.

Въпреки цялостната положителна тенденция ниският гнездови успех на някои двойки показва наличието на неизвестни заплахи. Само една от трите редовно мониторирани от БДЗП двойки по дунавските острови успя да отгледа малки. Продължава да буди притеснение една от двойките, която за втора поредна година успява да стигне единствено до етап снасяне на яйце.

През май 2011 г. БДЗП в сътрудничество с дирекцията на Природен парк „Персина“ и Немския институт по зоология и проучване на дивата природа осъществи първото поставяне на сателитни предаватели на морски орел в България. Поставени бяха два типа предаватели – GPS Argosна Microwave Telemetry и GPS-GSM на Vectronic Aerospace, на две орлета. Предавателите тежат едва 70 грама и са снабдени с фотосоларен панел, който захранва батерията. Те се поставят като „раница“ на гърба на орела по начин, който не възпрепятства свободните им движения и техния полет. Емо и Мая, кръстени от доброволците на БДЗП в гр. Свищов получиха също и индивидуални цветни пръстени на краката, а взетите кръвни проби ще послужат за генетични и токсикологични анализи, които се провеждат в немския институт в Берлин.

Възстановените блата на остров Персин продължават да бъдат ключово зимовище на морските орли по Дунав, като освен него данните от поставените два предавателя ни показаха и друго предпочитано място – източно от гр. Русе, където орлите прекараха почти целия зимен сезон 2011/2012 г.

Получените данни ще ни помогнат да установим къде нашите орли скитат, какви ловни територии предпочитат и много други неща за техния живот. Първите данни вече показаха предпочитаните от орлите територии, които в повечето случаи са дунавски острови с обкръжаващите ги влажни зони, където те лесно намират храна.

Дейностите по опазването и проучването на морския орел по Дунав се финансират от Природен парк „Персина“ и българо-румънския проект на БДЗП „Заедно за Дунав“.

Вижте годишния доклад на Българското дружество за защита на птиците в прикачения файл...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.