1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Президентът Плевнелиев: Ефективното оползотворявана на природните ресурси е държавнически приоритет

Президентът Плевнелиев: Ефективното оползотворявана на природните ресурси е държавнически приоритет

Снимка:

България продължава да пилее своите ресурси, а това застрашава националната й сигурност

Ефективното оползотворявана на природните ресурси е държавнически приоритет, въпреки че отсъства от политическия дебат. Това обяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на международната конференция „Преминаване към ресурсно-ефективна зелена икономика в региона на река Дунав" в София.

Форумът е организиран от Международната природозащитна организация WWF и Представителството на Европейската комисия в България, като участие има и европейският комисар по околна среда Янез Поточник, съобщи bTV.

По думите на държавния глава, България продължава да пилее своите ресурси, а това застрашава националната й сигурност наред с останалите заплахи. „Въпреки разрасналата се дълбока икономическа криза, ние като че ли все още не сме успели съвсем да научим своите уроци,” изтъкна Плевнелиев.

Той се обяви за създаването на широка платформа, на която експерти и бизнес да се обединят около решения за работеща ресурсно-ефективна икономика. „Ресурсната неефективност не започва от един или друг, тя е навсякъде - в начина, по който управляваме отпадъците вкъщи, в начина, по който се отнасяме към природата, в начина, по който работим, и в начина, по който ползваме енергията, караме автомобила си и изхвърляме отпадъците си. Произвеждаме малко, същевременно изразходваме много,” обобщи президентът.

Според него за постигането на конкурентоспособност и растеж са необходими реформи във всички сектори и то с една единствена цел – „количество - не, качество - да". Погрешно е становището, че прекалената защита на природата е бариера за икономическото развитие, подчерта в изказването си еврокомисарят Янез Поточник.

Той допълни, че като се има предвид колко голяма е икономическата криза в момента много хора казват, че трябва да се фокусираме само върху възстановяване на икономиката и чак тогава да мислим за екология. „Всъщност няма разграничаване в политиките по отношение на краткосрочните и дългосрочните цели, които трябва да се допълват. Икономиката трябва да се развива по една ресурсно-ефективна плоскост, за да не можем да навлезем в по-голяма криза от тази в момента по-нататък в бъдещето,” обясни той.

Еврокомисарят припомни, че населението на Земята ще се увеличава непрекъснато затова скоро ще се нуждае от 40% повече вода, отколкото може да си осигури. Поточник цитира данни, според които всеки човек от ЕС изразходва по 15 тона природни ресурси на година, а на глава от населението се падат по 6 тона отпадъци.

„Реалните цени за природните ресурси са се увеличили повече от 300 процента от 1998 до 2004 г. Германия, например, е държава със стабилна икономика, обаче нейната ресурсна ефективност също се нуждае от засилване. ЕС внася почти половината от необходимите си суровини – това показва, че ние зависим много от вноса,” подчерта още еврокомисарят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.