1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. При по-добра енергийна ефективност ЕС пести 78 млрд. евро

При по-добра енергийна ефективност ЕС пести 78 млрд. евро

Снимка:

3 са целите пред ЕС, за да се изгради зелена икономика до 2020 година

Европейският съюз може да спести цели 78 млрд. евро при положение, че подобри своята енергийна ефективност до 2020 г. Това  показва проучване в сряда, съобщава „Уолстрийт Джърнъл", цитирано от europa.bg.

През 2008 г. Европейският съюз определи 3 цели, за да се намалят емисиите на парникови газове и да се изгради зелена икономика до 2020 година. Докато 20-процентното намаляване на емисиите на CO2 и 20-процентното увеличение на използването на възобновяемите енергийни източници са задължителни, то увеличаването на енергийната ефективност с 20% е доброволно.

„Задължителната цел за енергийни спестявания има ключова роля в осигуряването на така необходимите за политиките и програмите за енергийна ефективност структура и съгласуваност от европейско до местно равнище. Целта ще дава информация за наличните енергийни спестявания, които ще бъдат реализирани", твърди в изявление Европейската фондация по климата.

Според проучването, направено от Европейската фондация по климата пълното прилагане на енергоспестяващите мерки (като изолация на сгради или използването на най-ефективното осветление в домовете) би било достатъчно, за да се изпълни целта от 20%. Ако мерките бъдат комбинирани с другите европейски политики по околна среда, те биха могли да спестяват по 78 млрд. евро годишно до 2020 г.

От своя страна европейският комисар по климата Кони Хедегаард заяви, че постигането на споразумение относно намаляването на вредните въглеродни емисии по време на конференцията на ООН вече не е основен приоритет за ЕС, предаде „ИЮобзървър". Говорейки по време на събитие, организирано от Европейската народна партия Хедегаард каза, че неспособността на САЩ да постигне целите за емисии означава, че Съюзът ще се съсредоточи върху осигуряването на редица други въпроси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.