1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Приеха резолюция за опазването на Национален парк Пирин

Приеха резолюция за опазването на Национален парк Пирин

Конференцията "Световното наследство на ЮНЕСКО и ролята на гражданското общество" призовава българското правителство да изпълнява своите международни задължения сериозно

Участниците в международната конференция  „Световното наследство на ЮНЕСКО и ролята на гражданското общество“ в Бон, Германия, приеха резолюция за опазването на Национален парк Пирин в България, съобщиха от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Резолюцията е заради безпокойството от вече причинените вреди на Национален парк Пирин, който е и обект на световното наследство на ЮНЕСКО в България, както и заради съществуващата заплаха за бъдещето на защитената територия.

Участниците в конференцията отбелязват с голяма загриженост, че българските национални институции са позволили Национален парк Пирин да бъде увреден чрез неуместно застрояване в ски зона Банско, въпреки че паркът е под юридическа защита от ЮНЕСКО, европейското и българското законодателство и въпреки че българските неправителствени организации са осведомили Комитета за световното наследство за заплахата още през 2000 – 2001 г.

Конференцията отбелязва, че новият проектоплан за управление на Национален парк Пирин ще позволи застрояване на 65% от площта на обекта на световното природно наследство на ЮНЕСКО в Пирин. Първоначално това обхващаше  само 1% от площта. 

Конференцията предупреждава, че проектът за промяна на договора за концесия на ски зона Банско предвижда на концесионера да бъдат предоставени 1069,58 хектара от обекта и неговата буферна зона за строеж на ски съоръжения, вместо настоящите 99,55 хектара. Това е увеличение с повече от 1000%.

В заключение конференцията призовава българското правителство да изпълнява своите международни задължения сериозно и да приложи решенията на Комитета за световно наследство да не се допуска ново разширяване на ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Конференцията се обръща и към Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО незабавно да включи Пирин в Списъка на световното наследство в опасност и да призове българското правителство към стриктно прилагане  на решенията на комитета.

Конференцията призовава и за повече прозрачност и по-ефективни консултации с неправителствените организации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.