1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Приети са окончателно промените в Закона за опазване на околната среда

Приети са окончателно промените в Закона за опазване на околната среда

Наказателните процедури в околната среда срещу България вече са 17

Народното събрание вчера прие окончателно промените в Закона за опазване на околната среда (ЗООС), внесени от Министерски съвет по инициатива на Министерство на околната среда и водите.

С новите текстове се преодоляват несъответствията в транспонирането на разпоредби от три директиви – за оценката на въздействието на околната среда (ОВОС), за емисиите от промишлеността и Севезо. С това решение на парламента България цели да затвори успешно съответните три стартирали наказателни процедури, които в момента са на етап мотивирано становище – това е последният етап на досъдебната фаза преди сезирането на Съда на ЕС.

Наказателните процедури в околната среда срещу България вече са 17, след като от 18-те активни Европейската комисия закри тази по директивата за наводненията. МОСВ е предприела необходимите действия за отпадане на още няколко от процедурите до края на тази година.

Приети бяха и промени в ЗООС, които връщат втората инстанция при обжалване пред съда на актове по оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС)  и актове по екологична оценка за обекти от национално значение и със стратегическа важност. Депутатите приеха текст, според който по жалби срещу посочените актове, подадени след 1 юли 2024 г., ще се прилага двуинстанционно съдебно производство. С друга поправка се реши жалбите да бъдат разглеждани от Върховния административен съд в шестмесечен срок от подаването им, а съдът да обявява решението си в едномесечен срок от заседанието, в което е приключило разглеждането на делото.

В подкрепа на решението за връщане на втората инстанция при обжалването на ОВОС вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че е намерен балансът. Според него втората съдебна инстанция е гаранция, че даден проект ще има обективно разглеждане на обстоятелствата и доказателствата, представени на първа инстанция. В същото време не трябва да има забавяне за важните за България проекти, затова с приетите текстове в закона се дава решение с "гратисен период".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.