1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Приключи годишната конференция по климата в Катовице

Приключи годишната конференция по климата в Катовице

Заместник-министър Атанаска Николова участва в министерския сегмент на конференцията

В периода 2 - 15 декември 2018 г. в Катовице, Полша, се проведе 24-та сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, 14-ата сесия на Срещата на страните по Протокола от Киото и 3-та сесия на Първата среща на страните по Парижкото споразумение.

Високият сегмент на конференцията бе открит с официална церемония на 3 декември, на която световните лидери направиха изявления и дадоха тласък в преговорите за финализиране на ръководството за прилагане на Споразумението от Париж. На това събитие на най-високо политическо ниво страната бе представлявана от  президента на Република България Румен Радев и министъра на околната среда и водите Нено Димов. Българският президент направи изказване пред участниците в срещата  на високо равнище, в съответствие с националната позиция и изрази подкрепа за Парижкото споразумение. Беше обърнато внимание на напредъка в изпълнението на националните цели и на социалния аспект, като фактор от първостепенно значение за запазването на хиляди работни места.

Заместник-министър Атанаска Николова участва в министерския сегмент на конференцията, на който се приеха техническите правила за привеждане в действие на историческото Споразумение от Париж, прието през декември 2015 г.

Преговорите по ръководството за прилагане на споразумението продължиха повече от предвиденото и отбелязаха изключителен успех с договарянето на набор от правила, които са достатъчно ясни, детайлни, стабилни, балансирани и за пръв път приложими за всички държави, развити и развиващи се. Правилата осигуряват гъвкавост в прилагането за страните, които нямат необходимия капацитет и ресурси с изискване да подобряват своите възможности за докладване с времето.

Съгласно договорените насоки страните по Парижкото споразумение ще предоставят на всеки две години, считано от 2024 г., информация за намалените емисии и за напредъка в изпълнението на обещаните доброволни цели и предприети действия и мерки за смекчаване. Правилата обхващат адаптацията и докладването на финансовите приноси от развити към развиващи се държави.

Единствено нерешен остава въпросът за договаряне на правила за функциониране на доброволните пазарни механизми за намаляване на емисиите на парникови газове. Предстои разпоредбите да бъдат финализирани на следващите преговори по климата в Чили в края на 2019 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.