1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Принципът на допълнителния кабел

Принципът на допълнителния кабел

Как ВЕИ централи черпят евтин ток от мрежата, а след това го продават скъпо като зелен

ВЕИ централи черпят евтин ток от мрежата, а след това го продават скъпо като зелен. Чрез тази далавера те успяват да постигнат 32-часов работен ден в денонощието. За това разтегляне на времето от зелени централи съобщи вчера икономическият и енергиен министър в служебния кабинет Асен Василев. Само на територията на едно от ЕРП-тата има констатирани 50 такива случая, уточни Василев, цитиран от в.Монитор.

Според енергийни експерти подобно нещо може да се случи само, като съответната централа черпи ток от мрежата, след което го прекарва през изходния си електромер и така го отчита като производство. Последното вече се води „зелено“ и се плаща по цени от 130 до 700 лева на мегаватчас.

Според специалистите това е стар номер, който е „игран“ няколко пъти през 2006 г. и 2007 г. Дори си има „кодово“ име, което е принципът на допълнителния кабел. Според тях тази схема се прилага основно от фотоволтаичните централи. По мнението на специалистите ЕРП-тата вече го знаят и го хващат много лесно. Затова според тях сега такива нарушения се правят само от малки соларни централи.

От фотоволтаичната асоциация съобщиха, че са поискали от икономическия министър Асен Василев да обяви нарушителите поименно. И призоваха ЕВН, ЧЕЗ и „Енерго-Про” да дадат данни за констатираните нарушения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.