1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природен парк „Рилски манастир” спечели проект за над 230 хил. евро

Природен парк „Рилски манастир” спечели проект за над 230 хил. евро

По програмата ще се създаде център за обучение на специалисти в защитените територии на България

Дирекцията на природен парк „Рилски манастир” към Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) спечели проект за 235 052 евро, с който се създава национален център за професионално обучение на специалисти и мениджъри в защитените територии на България. Парите идват по разработено от миналата година проектно предложение на дирекцията на парка, съвместно с университета "Лойфана" в Люнебург (Германия). Проектът ще бъде финансиран от Германската федерална екологична фондация (Deutsche Bundesstiftung Umwelt).

Тези дни в България беше Улрих Вите, отговарящ за международните проекти във фондацията,  за да  връчи официално одобрението за проекта на представителите на природния парк.

Основната цел е да се обучат млади български специалисти в областта на опазването на природата и околната среда. Предвижда се да бъдат разработени и тествани програми, като се заложи на германо-българското партньорство по тях. Центърът ще предостави и възможности за иновативно обучение по европейски стандарти на специалисти от дирекциите на природните паркове в страната. То ще бъде съобразено със специфичните нужди на структурите за управление на защитените територии. Приоритетно ще бъде използван опита на университета в Люнебург в продължаващото обучение на специалисти и мениджъри в областта на околната среда и опазването на природата. От българска страна ще се търси експертното мнение на преподавателите от Лесотехническия университет в София и Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград.

За нуждите на бъдещия национален център за професионално обучение ще бъде използвана сграда на ИАГ на територията на парка, предоставена за стопанисване от дирекцията. Тя ще бъде ремонтирана и оборудвана като екологичен център за образование. Също така се предвижда изграждането на подходяща инфраструктура и разработване на модерна изложбена концепция за бъдещия център за професионално обучение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.