1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитни организации в България отбелязват първия четвърт век от своето създаване

Природозащитни организации в България отбелязват първия четвърт век от своето създаване

Снимка:

Мисията на БДЗП и „Зелени Балкани” е да работят за опазването на дивите птици и родните планини

Две от най-големите природозащитни организации в България отбелязват т.г. първия четвърт век от своето създаване. Това са Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и Федерацията на природозащитни сдружения „Зелени Балкани”.

През 1988 година, „когато демокрацията у нас бе само сподавен шепот и се прокрадваше като мъгла под желязната завеса”, група студенти от Пловдив слагат началото на „Зелени Балкани”, припомнят основателите на сдружението. Конкретният повод е масовото изтравяне на хиляди птици от защитени видове, вследствие на мащабното използване на отровни пестициди в селското стопанство. Възмущение, непримиримост, желание за действие и за промяна – това събира студентите по градинки и квартири, кара ги да обсъждат, планират, да мечтаят... Да мечтаят за едно ново движение – посветено на природата, променящо мисленето, водещо до промяна... Мечтаят това движение да излезе от границата на страната... За това го наричат „Зелени Балкани” – с идеята да се борят за опазването не само на родните гори и планини, не само на българската природа, а за едно по-добро бъдеще на всички страни на Балканите... Емблема на организацията става „конският”, дивият кестен, ендемичен вид, който от българската Странджа планина се е разпространил впоследствие в цяла Европа и извън нея. „Зелени Балкани” развиват през годините активна дейност по опазването на българските гори. Сдружението създава първия и все още единствен Спасителен център за диви животни, амбициозна за времето си идея, зародила се сред студенти по ветеринарна медицина, лекуващи редки и застрашени видове в домовете си.

С песни на птици и джаз за деца, обиколки за наблюдение на пернатите с водач и бинокли, както и с много забавни игри, другата голяма българска природозащитна организация БДЗП отбеляза това лято 25-ия си рожден ден. От 1992 г. дружеството е партньор за България на BirdLife International – гражданска организация, основана през 1922 г., която представлява мрежа от организации партньори в над 100 страни по света с над 2,6 млн. членове и над 10 млн. поддръжници. Мисията на БДЗП е да работи за опазване на дивите птици, важните за тях местообитания, както и на биоразнообразието като цяло. БДЗП защитава правото на съществуване на дивата природа, като по този начин допринася и за устойчивото ползване на природните ресурси и благосъстоянието на хората. БДЗП работи и за хората, като отстоява обществените интереси и правото на всеки на запазена природа и здравословна жизнена среда, коментира Нада Тошева, изпълнителен директор на БДЗП, цитирана от БНР. По време на „зеления купон”, който БДЗП „подари” на всички свои привърженици, подкрепящи организацията вече четвърт век, бе прожектиран филмът „Те отлитат” /Flying away/, първата по рода си научнопопулярна продукция, заснета в България. Лентата е посветена на уникалната природа на България и на няколко емблематични световно застрашени вида птици, които все още се срещат у нас и за чието опазване БДЗП има сериозен принос. Организацията е създател и на първия у нас Природозащитен център за опазване и наблюдение на птици „Пода” край Бургас.

След кампанията „Зрънце любов” за подхранване на дивите птици в градска среда през зимата, това лято БДЗП лансира нейното продължение във вариант „Капка любов”. Този път целта е подпомагане на пойните птици през лятото чрез осигуряване на поилки. Водата е изключително важни за пернатите в горещите дни – както за пиене, така и за къпане с цел поддържане на оперението, обясняват експерти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.