1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници изпратиха по една хартиена брадва на всеки депутат

Природозащитници изпратиха по една хартиена брадва на всеки депутат

Това съобщи Константин Иванов, координатор от WWF

Коалиция „За да остане природа в България”, която обхваща неправителствени организации и граждански групи, внесе по една хартиена брадва, за всеки един от депутатите в парламента. Това съобщи за агенция „Фокус” Константин Иванов, координатор от WWF.

„Брадвите са един символичен жест, с който искаме да попитаме депутатите, кое от двете искат да направят – да разсекат корупционните възли, които са свързани с опитите за изсичане и унищожаване на българската гора или да подпомогнат това изсичане, като приемат поправките в Закона за горите, които предстои да се гледат на второ четене в пленарна зала”, обясни той.

По думите на Иванов, тези промени ще се опасни, защото ще се позволи без конкурс, безсрочно и на много ниска цена, държавата да предоставя гори като терени, върху които да се строи от частни инвеститори. Разрешава се частните гори, които са до 20 декара да могат да бъдат изсичани при много по-леки условия, което означава, че всеки, който поиска може да го направа, а тези гори са 3 милиона декара, които покриват около 3% от територията на страната. Като се вземат предвид тези две неща, се оказва, че промените в закона създават условия за унищожаване на българските гори в много по-голям обхват дори и от замените на гори, които Тройната коалиция правеше, когато беше на власт, коментира Иванов.

Той каза, че днес всеки депутат ще получи брадвата си по пощата и не се знае как народните представители ще реагират на подаръка. „Депутати от различни парламентарни групи, без ГЕРБ, вече се обявиха срещу промените в Закона за горите”, допълни Иванов. Той обясни, че през следващите дни ще има нови протести в София и в другите градове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.