1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници: Концесионерът на ски зона "Банско" ще ползва допълнителни територии държавна собственост

Природозащитници: Концесионерът на ски зона "Банско" ще ползва допълнителни територии държавна собственост

Готви се промяна на закона заради един-единствен стопански субект, посочват еколози

Народното събрание ще разгледа на първо четене законодателни промени, които позволяват на "Юлен" АД да ползва държавните земи, гори и съоръжения на ски зона "Банско" в Национален парк "Пирин" в онези близо 650 декара, за които правителството вече призна, че са застроени и се ползват над официално одобрената концесия от близо 1000 декара, алармира природозащитната коалиция "За да остане природа в България".

Според природозащитниците парламентът не търси отговорност от институциите, допуснали ски зоната да е с 65% по-голяма от разрешеното, а вместо това специално изготвя такъв Закон за публично-частните партньорства, чрез който променя и Закона за концесиите. Новите промени позволяват на "Юлен" АД, концесионер на ски зона "Банско", да ползва допълнителните територии изключителна държавна собственост в Национален парк "Пирин" без търг, без конкурс и без конкуренция.

От "За да остане природа в България" считат, че с промяната на законите се запазва непрозрачната практика на промени в законодателството чрез изменение на една норма и оказан ефект върху друга. Освен това се готви промяна на закон заради един-единствен стопански субект, посочват природозащитниците.

В събота, 4 февруари, от 11:30 ч. от паметника "Патриарх Евтимий" в София тръгва протестно шествие срещу промените в Закона за горите, които поставят под опасност целостта на българските гори и защитените територии като Природен парк "Витоша".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.