1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници настояват да се публикува решението на предишното правителство за разширението на концесията на Юлен

Природозащитници настояват да се публикува решението на предишното правителство за разширението на концесията на Юлен

Неправомерното решение на кабинета "Орешарски" е резултат от непрозрачната междуведомствената работа

Природозащитната коалиция "За да остане природа в България", в която членува и WWF, подкрепя решението на правителството за отмяна на промените на концесионния договор за ски-зона Банско в границите на Национален парк „Пирин“ и настоява за осветляване на предлаганите промени в концесионния договор.
 
За да се гарантира прозрачност и устойчиво управление на националния парк, МОСВ трябва да оповести публично правните и междуведомствените доклади за проблемите с прилагането на концесионния договор, както и отмененото решение на Министерски съвет. Това е начинът обществото да получи полагащата му се информация доколко е било правомерно предложението на кабинета „Орешарски“ за промени в концесионния договор.
 
„За да остане природа в България“ предлага, за да се избягват прибързани и спорни решения, да се позволи прозрачност на новото обсъждане на необходимостта от промени или разваляне на концесионния договор на междуведомствено ниво, включително чрез участие на неправителствени организации, които от години предоставят на отговорните институции данни за нарушения и предложения за разрешаване на проблемите при управлението на Национален парк „Пирин“.

Неправомерното решение на кабинета "Орешарски" е доказателство за тази необходимост – то е резултат от непрозрачната междуведомствената работа по случая. Природозащитната коалиция припомня, че дори й беше отказана информация за доклада на ДНСК за проверките в ски-зона Банско, въпреки че той представлява информация с публична значимост, поискана по Закона за достъп до обществена информация.
 
Част от решението на проблемите с концесията се очаква да бъдат разрешени и чрез разработването на бъдещия план за управление на националния парк. Този извод е потвърден и от позицията на Министерството на околната среда и Европейската комисия по сигналите за нарушения в ски-зона Банско през последните години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.