1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници: Новият проект за управление на Природен парк Витоша отваря вратата за застрояване

Природозащитници: Новият проект за управление на Природен парк Витоша отваря вратата за застрояване

Коалицията „За да остане природа в България“ настоява проектопланът да бъде върнат и основно преработен

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че новият проект за 10-годишен план за управление на Природен парк Витоша отваря вратата за застрояване, сечи и лов, идентични с тези извън защитената територия, което обезсмисля съществуването му като най-стария природен парк на Балканския полуостров.

Затова коалицията „За да остане природа в България“ настоява проектопланът да бъде върнат и основно преработен.

Проектопланът премахва съществуващите режими за защита на планината и увеличава зоните за застрояване със сгради и съоръжения над 13 пъти - от 300 на над 4000 хектара.

Проектопланът обособява почти цялата северна част на Витоша като зони, в които основната цел не е природозащита, а урбанизиране и изграждане на спортни съоръжения.

Проектопланът не разрешава нито един от проблемите на парка - липсата на адекватен достъп до планината, съвместяването на различните видове туризъм, замърсяването на водите, масовите сечи, увреждането на туристическата инфраструктура. Вместо това се прехвърля отговорността за разрешаването на тези проблеми в бъдещето чрез последващи планове, които да се разработват на парче.

Основната цел на проектоплана е да създаде условия за прокарването с последващ устройствен план на нови ски зони в парка, с което устройството и отговорността за управлението на парка се прехвърлят от ниво Министерски съвет на ниво Общински съвет.

Основната цел на проектоплана - изграждането на нов ски курорт е - заложена чрез:
-  обособяването на огромна зона за изграждане на сгради и спортни съоръжения, която има площ от над 4000 хектара, докато съществуващото застрояване е 70 хектара;
- в тази зона проектопланът предвижда като приоритетна дейност  на парковата дирекция изработването на специализиран застроителен план, какъвто през 2008 г. беше лансиран за новата ски зона над х. Алеко и беше отхвърлен от екоминистерството;
- проектопланът премахва всички досегашни забрани за промяна на предназначението на горите и пасищата, както и забраните за ново строителство с изключение на вили, хотели и промишлени предприятия. Но така се отваря вратата за всякакви видове строежи, вкл. ски лифтове, ски писти, резервоари за изкуствен сняг, нови пътища,  паркинги и много други.

Коалицията „За да остане природа в България“ заявява, че проектопланът за управление на Природен парк Витоша подменя изцяло философията на планирането в защитените територии. В проекта на плана има сериозно противоречие между експертните оценки и заложените режими и проекти.

От една страна в документа се посочва, че е необходимо ограничаване на всяко човешко въздействие, което може да намали благоприятното природозащитно състояние в природния парк, че има регистрирано намаляване на водния отток и намаляване на снеговалежите, че мнозинството от посетителите желаят модернизиране на съществуващата инфраструктура и съоръжения, а не изграждане на нова.

В същото време, както вече посочихме, напълно необосновано отпадат действащите сега забрани, която предпазват Природен парк Витоша от застрояване и се планират изготвянето на специализирани подробни устройствени планове с цел бъдещо застрояване.

Проектопланът остава впечатление за пълно пренебрегване на мнението на експертите, жителите на столицата и посетителите на парка и явно защитава частни интереси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.