1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници обжалват решение за строеж на нов ски лифт в Национален парк Пирин

Природозащитници обжалват решение за строеж на нов ски лифт в Национален парк Пирин

Съществува реална опасност сред вековните гори на Пирин да се появи поредното ски съоръжение в нарушение на законите

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" съобщава, че петима от нейните представители като граждани лично поеха отговорност и обжалваха пред съда решението на бившия министър на околната среда и водите Станислав Анастасов от ДПС, с което през 2014 г. беше позволено на офшорна фирма да построи нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт под връх Тодорка в Национален парк Пирин.

Това дава правна възможност на сегашния екоминистър Ивелина Василева, като принципал на държавната собственост в националния парк и компетентен орган по околната среда, да спре строителството на ски лифта до приключване на съдебните спорове. Именно скандалното решение на министъра от кабинета Орешарски беше посочено миналата седмица от екоминистъра Ивелина Василева и регионалния министър Лиляна Павлова като ключовото правно основание за извършване на спорния строеж. До обжалването на акта нямаше да се стигне, ако той бе отменен от министър Ивелина Василева още при първите сигнали на природозащитниците.

По информация на туристи строителството на новия ски лифт е започнало преди седмица, като защитената територия в района на Бъндеришка поляна е превърната в огромна строителна площадка.

Проектът беше спрян още през 2011 г. от предишното правителство на Бойко Борисов, защото нарушава концесионния договор за ски зона Банско и плана за управление на Национален парк Пирин. На практика, тези доводи са използвани от жалбоподателите като основание да поискат от съда обяваването на решението на министър Анастасов от 2014 г. като нищожно, т.е. като непораждащо правни действия. Обжалването на нищожни актове не е обвързано с краен срок.

Спешната реакция на природозащитниците, обжалвали решението на министър Анастасов, произтича от опасността сред вековните гори на Пирин да се появи поредното ски съоръжение в нарушение на законите, с което правоприлагащите органи и правителството да са поставени пред свършен факт, докато проверяват случая.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.