1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници: Съществува заплаха от застрояване на Рила, Пирин и Витоша чрез новите им планове за управление

Природозащитници: Съществува заплаха от застрояване на Рила, Пирин и Витоша чрез новите им планове за управление

Сериозна е опасността от загуба на близо 8 милиона лева европейски средства

Представители на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България"  се срещнаха с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева заради скандалния начин, по който се изготвят новите планове за управление на Природен парк Витоша и националните паркове Рила и Пирин.

Природозащитниците предупредиха, че съществува опасност трите най-популярни български планини да бъдат застроени, като това стане чрез финансираните с европейски средства техни нови проектопланове за управление. Коалицията „За да остане природа в България“ иска да опази Рила, Пирин и Витоша от унищожение, а също и да спаси парите на българските данъкоплатци, които трябва да заменят евентуално проваленото европейско финансиране.

Природозащитниците настояха държавата като възложител на трите плана и екоминистерството като отговорно за изразходването на евросредства за околна среда да върнат проектите на трите парка за пълна преработка. След това те трябва да бъдат предоставени за ново обществено обсъждане, преди да бъдат внесени за одобрение в екоминистерството и Министерски съвет. 

Сериозна е опасността от загуба на близо 8 милиона лева европейски средства. Заради лошия държавен контрол върху работата на изпълнителите на тези планове за управление, те не изпълняват заданията си. Същевременно целенасочено се работи да се премахнат забраните за ново строителство в парковете Рила, Пирин и Витоша чрез промени в зонирането и режимите в тях. Отговорността за допустимото строителство се прехвърля от Министерски съвет към общините. Целенасочено се ограничават  и възможностите за обществено обсъждане на плановете.

От екоминистерството заявиха, че при приемането на плановете за управление на трите парка ще бъдат спазени съответните задания и законови норми. За да се подобрят възможностите за обществени консултации, ще бъде актуализирана Наредбата за разработване на планове за управление на защитени територии.

Природозащитниците припомниха още, че многократно са подавали сигнали за нарушения при разработването на новите планове за управление на Рила, Пирин и Витоша, но без резултат. Въпреки лошото изпълнение фирмите, които ги изготвят, получиха голяма част от плащанията си. В резултат на това на обществените обсъждания се предлагат крайно непълни и некачествени проектопланове.

Коалицията „За да остане природа в България“ не е забравила и скандала в Париж, когато представители на министерствата на спорта и туризма лобираха пред ЮНЕСКО за улесняване на застрояването на Национален парк Пирин, част от световното природно наследство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.