1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници ще проведат артистична акция срещу Закона за горите

Природозащитници ще проведат артистична акция срещу Закона за горите

Държавата дава възможност на частни лица да строят в държавните гори в защитените територии, алармираха еколози

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" ще проведе артистична акция в градинката до Народното събрание днес.

Акцията ще илюстрира каква гора от сгради и съоръжения може да изникне в българската гора, ако се приемат промените в Закона за горите.

"И в Седмицата на гората парламентът продължава да добавя нови лобистки поправки към Закона за горите. Те минаха на второ четене в парламентарната комисия по земеделие и скоро ще влязат за окончателно гласуване в пленарната зала, припомнят природозащитниците. Освен писти и лифтове, управляващите добавиха дълъг списък от сгради и съоръжения, които ще могат да се строят в горите, без да се изключват от горския фонд. Това значи, че гора "на хартия" вече ще могат да се водят стадиони, футболни и голф-игрища, писти, сгради за културни и религиозни нужди, мини ВЕЦ-ове и др. Застрояването ще става бързо и евтино, тъй като инвеститорите ще могат да спестят от таксите и процедурите за изключване от горски фонд. В същото време държавата няма да изисква от тях средства за компенсаторно залесяване, тъй като изсечената за строителство гора продължава да се води гора "на хартия".

Внушението, че строителството в горите ще подлежи на оценки за въздействието върху природата, е измамно. То ще се налага само в много редки случаи, описани в закона. Дори и да подлежи на еко оценки, тези които ги пишат, получават хонорара си от инвеститора. Така в почти 100% от случаите изводът е, че проектът не пречи на природата", заявяват от "За да остане природа в България".

Защитниците на гората смятат, че за първи път в историята на България от 1934 година насам държавата дава възможност на частни лица да строят в държавните гори в защитените територии, какъвто е Природен парк "Витоша", най-старият на Балканите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.