1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Продължават и утре пониженията или задържането на речните нива

Продължават и утре пониженията или задържането на речните нива

Водните количества в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес няма да вали. Надвечер в неделя и през нощта срещу понеделник, на места в западните райони, ще превали и прегърми. Количествата ще са 5-15 л/кв.м. В понеделник отново ще вали в западната половина – 5-15 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 17 до 8 ч. на 17 септември) речните нива на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. Водните количества в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води, а във водосборите на реките Провадийска (долно течение) и Марица (средното и долното течение), са около и над прага за високи води.
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания от - 16 см до + 1 см
Черноморски басейн: водните нива са се изменяли от - 3 см до + 1 см
Източнобеломорски басейн: регистрирани са колебания от - 10 см до + 16 см
Западнобеломорски басейн: изменения от - 2 см до + 1 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн днес и утре нивата на реките в по-голяма част от басейна ще се понижават или ще се задържат. В понеделник, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни повишения на нивата във водосборите на реките Огоста, Искър – в средното и долното течение, Вит – в горното и средното течение. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества ще бъдат под прага за внимание;
за водосбора на р. Янтра – водните количества ще бъдат под прага за внимание; за р. Русенски Лом – водното количество в долното течение на реката ще бъде под средно многогодишната стойност, а нивата ще продължат да се понижават.
Черноморски басейн – днес и през следващите 1-2 дни нивата на реките ще останат без съществена промяна.
Източнобеломорски басейн – днес и утре нивата на реките в по-голяма част от басейна ще се понижават. В понеделник, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни повишения на нивата във водосборите на реките Марица и Арда – в горните им течения. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на Марица и Тунджа, че водните им нива ще са под праговете за предупреждение. За водосбора на река Арда, според системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН, се очаква прагът на предупреждение да бъде надминат в Елбасан дере на 23 септември в 8 ч., в Златоград –  на 23 в 11 ч. и на Черна река – 23 в 17 ч.
Западнобеломорски басейн – днес и утре нивата на реките в по-голяма част от басейна ще се понижават. В понеделник, в резултат на прогнозираните валежи са възможни краткотрайни повишения във водосборите на Места – в средното и долното й течение и на Струма – в горното й течение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.