1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проф. Румен Арсов: До 2014 г. България трябва да изгради общо 430 пречиствателни станции

Проф. Румен Арсов: До 2014 г. България трябва да изгради общо 430 пречиствателни станции

До момента те са 73 на брой

До края на 2014 г. България трябва да изгради общо 430 пречиствателни станции, до момента са 73 на брой. Това каза проф. Румен Арсов – председател на Българската асоциация по водите (БАВ) и преподавател в Хидротехническия факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) по повод провеждането на Четвъртата международна конференция БУЛАКВА 2011 „Развитието на водния сектор – предизвикателства и възможности”, цитиран от Агенция "Фокус".

„ЕС има свои приоритети съгласно рамковата директива за управление на водите и директивата за отпадъчните води, където са поставени съответни срокове – първо големите населени места с над 10 хиляди жители и в следващия период – местата с между 2 и 10 хиляди жители. Тези големи станции трябваше да ги имаме построени до края на 2010 г., а до края на 2014 г. трябва да имаме и останалите – общо 430 на брой. До момента са построени 73 и непрекъснато влизат други в експлоатация. Сега се очакват Стара Загора, Хасково. Наскоро влезе Хисаря. Описвам картината, защото приоритетите бяха нарушени и миналото правителство спря всички търгове преди две години и преразгледа изискванията на държавата в това отношение. Създадоха се нови документи за това как трябва да изглеждат апликационните проекти, дадоха се доста подробни указания. Всички общини са запознати и вече се съобразяват с тези изисквания”, обясни проф. Арсов.

"Европейските средства се предоставят срещу завършен проект по т. нар. техническа помощ. Тоест общината трябва да има средства, за да заплати предварително проекта, той да бъде готов и одобрен и тогава тя си възвръща парите”, допълни Румен Арсов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.