1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Прокуратурата повдигна обвинения срещу шофьора на цистерната, преобърнала се край гр. Дебелец

Прокуратурата повдигна обвинения срещу шофьора на цистерната, преобърнала се край гр. Дебелец

Инцидентът е довел до замърсяване на почвата и водите на р. Белица

Прокуратурата е повдигнала обвинения срещу шофьора на цистерната, която се преобърна край гр. Дебелец на 11 юли, съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата, цитирана от БТА.

В 1.48 часа през нощта 20-тонната цистерна, пълна с токсичната и запалима течност стирен, се преобърна на пътя Килифарево - Велико Търново. Сиренът се използва за направата на пластмаса и е опасен за хората. При изследванията на река Белица се установи 3.7 мг/л наличие на веществото в речната вода, което е 18.5 пъти повече от нормата.

Турският гражданин Юмер Вар, който е карал цистерната, е обвинен за замърсяване на околната среда и за превозване на опасни товари без разрешение.

В обвинителния акт пише, че инцидентът е довел до евакуация на застрашените от обгазяване близо 2300 жители на Дебелец и замърсяване на почвата и водите на р. Белица. Разходите за обезопасяване на района са на стойност около 28 000 лв.

Шофьорът е санкциониран с 8000 лв. от Държавната автомобилна инспекция. Районната инспекция по околната среда и водите санкционира турската фирма-превозвач "Тап Тед Глобал лоджистик", която е собственик на цистерната, с 5000 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.