1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Промяната в Закона за горите за дърводобива се одобрява от 65% от хората

Промяната в Закона за горите за дърводобива се одобрява от 65% от хората

Резултатите са от представително за градското население изследване на НЦИОМ

С промените в Закона за горите се дава възможност на новосъздадените държавни горски предприятия и стопанства да добиват дървесина. Досега това правеха само частни фирми след търг за определените за сеч участъци. Предлаганата промяна получава одобрението на 65% от интервюираните в изследването на НЦИОМ, които изразяват мнението, че така ще се осигурява необходимият резерв от дърва за огрев на населението. Така най-често мислят високообразованите и хората на възраст между 40 и 49 години, но и крайно бедните. Промяната подкрепят и респонденти, които се отопляват с дърва, както и собственици на гори.

63% от интервюираните виждат в тази поправка на закона гаранция за конкурентност на цените на добиваната дървесина. Това мнение споделят предимно хората на възраст над 40 години, жителите на областните градове и представителите на частния бизнес.


Предложението 42% от дървесината, добита от държавните горски стопанства, да се продава на Стоковата борса с цел прозрачност при формиране на цените, е одобрявано от 69% от респондентите. По-често това се споделя от бедните и жителите на областните градове, както и собствениците на гори. Против подобна възможност са едва 8% от интервюираните.

Може да се твърди, че след дългогодишното отсъствие на държавата от добива и пазара на дървесина и на дърва за огрев, предложенията за държавна намеса в тази сфера печелят одобрение на този етап. Следващите действия в това отношение, както и създаването на добра практика биха допринесли тези оценки да останат трайни.

Резултатите са от представително за градското население изследване на НЦИОМ, проведено между 17 и 23 февруари сред 1000 пълнолетни жители на градовете по метода на полустандартизираното face-to-face интервю.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.