1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Протест по време на „Зелена седмица“ в Берлин

Протест по време на „Зелена седмица“ в Берлин

В Берлин и няколко други германски града фермерите протестираха с тракторите си под мотото „Земята създава връзка“

Преди всичко те се противопоставиха на затягането на правилата за използване на торове. Именно върху тях и други химически субстанции в селското стопанство германското правителство иска да въведе забрани. Стойностите на тези химикали са достигнали високи нива в почвата там. Учените са на мнение, че много нитрати постъпват в подпочвените води от полетата на фермерите, а особено много от там, където се отглежда добитък. В тази връзка фермерите се опасяват от загуби.
„Зелената седмица“ се провежда с особено засилен фокус върху околната среда и изменението на климата. Ролята на земеделието предизвиква противоречиви дебати. Йоахим Руквид показа готовност за диалог относно променените социални изисквания - но също така оправда страховете на фермерите за бъдещето. Той апелира към потребителите „да плащат по-висока цена, ако искат да имат храна, която е произведена при по по-високи стандарти“.
Министърът на земеделието Джулия Клокнер каза при откриването на панаира в четвъртък вечерта: „Европейската селскостопанска политика ще бъде по-зелена.“ Около 400 000 посетители се очакват на селскостопанския панаир до края на следващата седмица. В хода на събитието са планирани и множество митинги на сдруженията за защита на природата и животните и земеделските производители.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.