1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Протести в три града срещу строителството в Иракли

Протести в три града срещу строителството в Иракли

Екоактивистите настояват за незабавното обявяване на Иракли, Кара Дере и Камчийски пясъци за защитени територии

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", сред чиито участници е и гражданската група "Да спасим Иракли", се включва в шествието "Долу ръцете от морето! Нека това е Последен протест за Иракли!" тази вечер в София, съобщиха от коалицията. Хората ще се събират от 17,30 ч. на паметника на Патриарх Евтимий. В 18.00 ч. шествието ще тръгне по ул. "Граф Игнатиев", после по ул. "Раковска", бул. "Цар Освободител", за да стигне до Народното събрание. Протестът е с подадено уведомление до общината.

Освен в София, шествия са планирани и в Пловдив на пл. "Съединение" от 17,30 ч., както и във Варна от театър "Стоян Бъчваров" в 17,30 ч.

Повод за протеста е началото на ново строителство на Иракли - комплекс от 30 къщи. Протестиращите настояват за незабавното обявяване на Иракли, Кара Дере и Камчийски пясъци за защитени територии и за издаване на заповедите им за защитени зони по Натура 2000, в които да не се позволява никакво ново строителство в зони А и Б от крайбрежната ивица.

Коалицията "За да остане природа в България" иска пълна проверка на съответствието на новия строеж на Иракли с разрешителното по оценката за съвместимост, за незасягане на плажната ивица и за санкционирането на тези, които са си позволили да правят изкопно-насипни дейности на т.нар. ембрионални дюни - защитено местообитание от Натура 2000, за проверка за изсичането на дървесна растителност, както и за строителството на незаконно заведение до плажната ивица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.