1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Протестите, организирани от еколози, са кампаниини

Протестите, организирани от еколози, са кампаниини

Това заявяват в съобщение до медиите от НГК „Природата за хората и регионите”

Поредният политически протест, маскиран като гражданско недоволство в защита на българското Черноморие и на планините, организираха милионерите от коалицията „За да остане природа в България”. Сред учредителите й са "Зелени Балкани", фондация „Биоразнообразие”, Асоциация на парковете в България, Българско дружество за защита на птиците, WWF България, Сдружение за дива природа "Балкани". Представляващите тези организации са и лицата на политическа партия „Зелените”, която е с ясно изразени амбиции за участие в управлението на страната. В зависимост от ситуацията, те се представят и за гражданското общество, а в обществените поръчки участват и като търговски структури. Тези политико-икономически неправителствените организации само за последните 3 години са усвоили от еврофондове и от националния бюджет над 80 милиона лева, заявяват в съобщение до медиите от НГК „Природата за хората и регионите”.

Този път недоволството им бе продиктувано от организираната публична дискусия на вестник „24 часа” по проблемите на развитието на туризма в българските планини. Кръглата маса, станала формален повод отново да бъдат изведени граждани на протест, бе проведена във формат държавна администрация, кметове на общини, инвеститори в зимните курорти и оператори на ски зони.  Години наред в публичното пространство се натрапваше единствено мнението на "зелените" организации, в следствие на което те добиха самочувствие на последна инстанция, от която зависи развитието на цели региони, дори и реализацията на големите инфраструктурни проекти.

Както неправителствени организации имат право да организират протестни шествия из софийските улици в защита на собствените си интереси, така и бизнесът, и общините имат право да водят дебати с държавната администрация. Общественият диалог не се води само на улицата. Важните решения, каквито са инфраструктурните проекти в планините или нов закон, който да регламентира инвестициите в тези райони, предполагат дискусии на всички нива, с всички страни, в различни формати. Свидетели сме на тотално и безкомпромисно отричане от страна на "зелените" на всякакви опити за излизане от патовата ситуация, свързана с огромните по размери защитени територии, довели до блокирането на инвестициите в една трета от страната. Това всъщност са най-добрите места за развитие на планински, зимен, летен или СПА туризъм и бездействието обрича живеещите там над милион българи на упадък и мизерия.

Използването на гражданските протести и манипулирането на младежката аудитория за защита на личните интереси е също толкова отвратително, колкото и политическата корупция, срещу която "зелените" уж протестират. Свидетели сме на особено уродливото явление, заради материалния интерес на няколко НПО и техните собственици, специализирали се в точене на еврофондове, да ползват истински привързаните към природата хора и да ги въвличат в кампании, чиято единствена цел е ново усвояване на пари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.