1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин продължават и днес

Протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин продължават и днес

Черноморието под заплаха от бетон и на север, и на юг

Протестите в защита на Национален парк Пирин продължават и тази седмица, като вече включват и все по-назряващите опасности с българското Черноморие, припомнят от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.
 
В София протестиращите се събират от 18:30 ч на паметника на Алеко до метростанция НДК. Шествието ще стигне до Министерски съвет.
https://www.facebook.com/events/1798641083526629/
 
Благоевград, 18:30 ч, пл. „България“: https://www.facebook.com/events/2223571547875570/
 
Пловдив, 18:30 ч, пред общината, пл. „Стефан Стамболов“: https://www.facebook.com/events/167772350552122/
 
Сливен, 17:30 ч, при Стария бряст
https://www.facebook.com/events/358484827978658/
 
Лондон, 18 ч, пред българското посолство:
https://www.facebook.com/events/212001022721444/
 
Министерството на Нено Димов пуска ново строителство на Пирин
 
В края на миналата седмица стана ясно, че Министерство на околната среда и водите е решило да се укрепи писта Томба в Национален парк Пирин. На тази писта се провеждат ски състезания, включително международни. Тя обаче е изградена в нарушение на решението за оценка за въздействие върху околната среда, няма разрешение за строеж, при прокарването й не е спазена оценка за въздействие върху околната среда на цялата ски зона Банско, която не допуска модифициране на терена с едра строителна техника. Писта Томба е до 4 пъти по-широка от предвиденото в концесионния договор и общия устройствен план на ски зоната. Изграждането на всякакви съоръжения, свързани с инвестиционно предложение за изграждане на писта, представлява негово изменение и попада в обхвата на Закона за опазване на околната среда. За „укрепването" на територии извън пистата, трябва и поне преценка по Закона за биологичното разнообразие, защото е свързано с промяна на начина на трайно ползване на земята.
 
Случаят с „укрепването“ на писта Томба показва за пореден път как в Национален парк Пирин се заобикаля закона, за да се извършва ново и ново пълзящо строителство. Министерски съвет през декември 2017 г. отвори за застрояване 48% от територията на Национален парк Пирин.
 
Карта на планираното за писта Томба:
https://arcg.is/0Dz8q4
 
Странджа, Корал, Калиакра под заплаха
 
Преди дни беше уволнен директорът на Природен парк Странджа Стефан Златаров. В същото време отново излезе на дневен ред изменението на общия устройствен план на община Царево, който и предвижда застрояване на крайбрежието на Странджа.  Изменението предвижда увеличаване на урбанизираните територии в общината с 40%, а тези само в Природен парк Странджа - с 20 %. Провежда се обществена консултация само на доклада за оценка на въздействието върху европейската екологична мрежа Натура 2000, а не на целия доклад за екологична оценка, както изисква Законът за опазване на околната среда и решение от 2014 г. на екоминистерството. При 835-те декара нови урбанизирани площи в Природен парк Странджа продължава да се предвижда застрояване в зона А и Б на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Планира се и застрояване на дюните на Корал. Миналата седмица част от тях бяха заградени като частна собственост, а по закон могат да бъдат само държавна.
 
За първи път от четвърт век МОСВ предложи да изключва площи от резерват в България, като по предложение на община Каварна е предложено намаляване площта на резерват Калиакра с цел допускане на концесионер на плажа в залив Болата и паркинга на крепостта Калиакра. В обществените консултации организации от коалицията „За да остане природа в България“ предложиха компромисен вариант, който обаче изключва възможността плажа Болата да се отдаде на концесионер. Очакваме решението на екоминистъра Нено Димов.
 
Коалицията „За да остане природа в България“ продължава да настоява за:
 
1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин;
 
2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение;

3. Обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество;
 
4. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация;
 
5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;
 
6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.