1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проучват вековните дървета в Източните Родопи

Проучват вековните дървета в Източните Родопи

Инициативата е посветена на Международната година на горите

Хасковският клон на Българското дружество за защита на птиците стартира проучване на вековните дървета в Източните Родопи и биоразнообразието, което те приютяват, предаде Информационна агенция КРОСС.

Основните дейности за екипа и доброволците са събиране и актуализиране на информация на терен , картиране и фотографиране. В списъка на регионалната екоинспекция, която контролира областите Хасково и Кърджали, фигурират 160 защитени от закона вековни дървета, сред които преобладават летен дъб, ясен, бряст, благун и цер. Сега търсим и картираме и невключени в регистрите и незащитени вековни дървета и проверяваме състоянието, в което се намират, казват от БДЗП. Идеята е да се ангажират местните общности в опазването на дървета-дълголетници, много от които са неми свидетели на значими събития за близките до тях селища и имат културно-историческа и емоционална стойност за местните хора.

Инициативата на природозащитната организация е посветена на Международната година на горите. Българската гора е прочута още от Античността и Средновековието, като "Велика българска гора" (Magna silva bulgarica). Тя се е разпростирала от Черно море до Адриатика и от Дунав до Родопите, като дори цяла Тракия е била покрита с гъсти вековни гори. Днес почти 55% от горите на България са млади, по-малко от 30% са на възраст от 40 до 80 години, а вековните гори са едва 9,2 %, припомнят от БДЗП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.