1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проучвателни дейности за добив на петрол и природен газ се извършват в почти цялата акватория на Черно море

Проучвателни дейности за добив на петрол и природен газ се извършват в почти цялата акватория на Черно море

Това става ясно от стенограмата на заседанието на правителството

Проучвателни дейности за добив на петрол и природен газ се извършват в почти цялата акватория на Черно море. Проучването на перспективите е трябвало да стане много отдавна – сега можехме да взимаме решения за концесии за добив, коментира пред своите колеги министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, става ясно от стенограмата на заседанието на правителството.

Единствените изключения, където още няма дейности по проучвания, са блоковете „Силистар“ и „Св. Марина“. За втория блок обаче процедурата за търсене на кандидат, който да проучи терена беше одобрена тази сряда, 9януари, на правителственото заседание.

В блока ще бъдат направени двуизмерни сеизмични проучвания на територия от 400 линейни километра и триизмерни сеизмични проучвания за територия от 800 квадратни километра.

По отношение на „Силистар“ процедурата беше започнала и беше избран изпълнител на проучвателните работи – фирмата „Ледербел БГ“. Работите обаче бяха блокирани след като против проекта се обявиха еколозите, а община Царево подаде жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу началото на проучвателните дейности в региона. Мотивите са, че при търсенето на петрол или природен газ има опасност от замърсяване на околната среда, което ще засегне развитието на туризма в общината, а с това и поминъка на населението в региона.

„Когато приключат делата във ВАС, ще внеса доклад за нов конкурс за блок „Силистар“, заявява Добрев по време на заседанието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.