1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Провадия се сдоби с модернизирана пречиствателна станция за отпадъчни води

Провадия се сдоби с модернизирана пречиствателна станция за отпадъчни води

Проектът се финансира от ОП "Околна среда и е на стойност 18,7 млн. лв.

Провадия се сдоби с модернизирана пречиствателна станция за отпадъчни води. Проектът се финансира от Оперативна програма "Околна среда и е на стойност 18,7 млн. лв. Той включва изграждането на ново механично и биологично пречистване на отпадъчните води, благодарение на което ще се решат част от екологичните проблеми, свързани с опазване чистотата на Черно море, съобщиха от пресцентъра на екологичното министерство.


В сега съществуващата пречиствателна станция освен битовите, се пречистват и отпадните води на повечето предприятия в града. Техните локални пречиствателни съоръжения в повечето случаи не работят ефективно, отбелязват от екоминистерството. Липсата на биологично стъпало на пречистване е причина за нисък пречиствателен ефект на станцията. Това води до вливане на непречистени води, което се отразява върху качеството на водите на река Провадийска, която се влива във Варненско-Белославски езерен комплекс.


Реконструираното съоръжение ще бъде официално открито днес, 16 май, от 11.00 часа от зам.-министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. В рамките на визитата си в областта тя ще посети и град Вълчи дол, където ще открие новоизградена канализация в един от кварталите на града. Проектът е финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." и е на стойност 9,7 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.