1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проведе се финалният кръг на Олимпиадата по орнитология

Проведе се финалният кръг на Олимпиадата по орнитология

Снимка:

Финалистите заедно с техните придружители

Националната олимпиада по орнитология е една от най-значимите образователни дейности на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП)

На 23 април (неделя) се проведе финалният кръг на Националната олимпиада по орнитология. За него се класираха 20 ученика от общо 133 участника от 5-ти до 8-ми клас от училища в различни населени места в страната.

Финалният кръг се проведе в сградата на Дирекцията на Природен парк „Персина“ – гр. Белене, намираща се на брега на река Дунав и се състоя от две части: тест и разпознаване на видове птици от снимков материал. За участие бяха поканени всички финалисти, техните учители и родители.

Всички деца показаха изключително добри познания за птиците, като тестът и снимките почти не ги затрудниха. Все пак на първо място в Националната олимпиада по орнитология през настоящата година се класира Николай Димитров от ОУ „Свети Никола“ – гр. Стара Загора. Второто място, с минимална разлика от първата позиция, остана за Вероника Павлова от 55 СУ „Петко Каравелов“ – гр. София. На трета позиция се класира Деница Савовска от „Основно Прогресивно училище 1“ – гр. София. За всички участници бяха подготвени и раздадени награди и определители за птици. Първите трима ученика получиха и специални подаръци – бинокли.

olimpiada-ornitologia

Николай Димитров – първо място, © Венци Георгиев

Националната олимпиада по орнитология е една от най-значимите образователни дейности на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Тя се провеждаше в периода от 1999 г. до 2008 г. с подкрепата на регионалните структури на Министерството на образованието и науката и с участие на над 10 000  ученици от цялата страна. През 2022 г. събитието беше подновено след 13 години прекъсване.

olimpiada-ornitologia

Вероника Павлова – второ място, © Венци Георгиев

Опитът през годините показва, че отличените ученици във финалните кръгове продължават да развиват своите интереси в сферата на биологията и природозащитата. Някои от победителите от предишните издания вече са изявени учени и специалисти в своята област, с редица значими успехи в опазването на природата, многобройни научни публикации и национални и международни признания и награди.

olimpiada-ornitologia

Деница Савовска – трето място, © Венци Георгиев

От БДЗП изказват своята благодарност към всички участници, техните учители и родители!

 

Националната олимпиада по орнитология се организира в рамките на LIFE проектите: „Животът на пеликана“, „Земите и горите на орела“ и „Сигурен прелетен път за червеногушата гъска“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.