1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Провежда се мониторинг на кафявата мечка в Родопи планина

Провежда се мониторинг на кафявата мечка в Родопи планина

Обобщените данни от преброяването на кафявата мечка ще уточнят числеността и динамиката на популацията

Експерти по биоразнообразие от РИОСВ-Хасково участват в тазгодишния мониторинг на кафявата мечка на територията на България, който се провежда от 3 до 6 ноември т.г.

Мониторингът се провежда съгласно Методиката към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие, чийто координатор е ИАОС и е част от прилагането на Плана за действие на кафявата мечка. Целта е да се установи числеността на популацията и да се регистрират териториите, които се обитават от нея в Родопи планина.

По време на наблюдението ще бъде приложен маршрутният метод, който съчетава комплекс от техники-визуални наблюдения в природата и регистрация на следи от жизнената дейност на вида. Също установяване на пол, размери и възраст, както и идентифициране на отделни индивиди чрез използване на генетични методи. Обобщените данни от преброяването на кафявата мечка ще уточнят числеността и динамиката на популацията на вида в региона и страната.

В преброяването участват експерти на ИАОС, ИАГ,МОСВ и Регионалните екоинспекции в Хасково, Благоевград, Смолян, Пловдив и Пазарджик. Хасковските експерти са включени в маршрути в района на ДГС Доспат и Смолян.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.