1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Работна среща, посветена на опазването на къдроглавия пеликан, се проведе в Белене

Работна среща, посветена на опазването на къдроглавия пеликан, се проведе в Белене

Снимка:

В семинара взеха участие 37 експерта от различни заинтересовани страни

На 29 ноември в гр. Белене се проведе еднодневен семинар, посветен на дейностите по опазване на къдроглавия пеликан в България. Целта на работната среща беше да се представи състоянието на гнездовата популация на вида в страната, действащите природозащитни мерки, информационните дейности и кампании, посветени на пеликана, както и да се дискутират бъдещи дейности, които трябва да бъдат предприети в най-близко бъдеще, за да се гарантира сигурното бъдеще на вида. Събитието бе организирано от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) с подкрепата на Дирекцията на Природен парк „Персина“ – гр. Белене и в рамките на проект „Животът на пеликана“.

В семинара, който се осъществи в сградата на ДПП „Персина“, взеха участие 37 експерта от различни заинтересовани страни: Природни паркове, Регионални инспекции по околна среда и водите, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките, Регионални исторически музеи, Държавни горски стопанства, Общини, Ловно-рибарски дружества, Регионална дирекция по горите, туристически организации и дружества, представители на бизнеса, както и представители на природозащитни неправителствени организации – БДЗП, Зелени Балкани, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и WWF – България.

Срещата стартира с привествие от инж. Стела Божинова – директор на ПП „Персина“. След това Веселин Коев – главен експерт „Биоразнообразие“ в ПП „Персина“ представи дейностите по възстановяване на гнездовото находище на къдроглавия пеликан на остров Персин, а Свилен Чешмеджиев от БДЗП презентира на участниците в срещата интересни факти от билогията на вида, актуалното състояние на гнездовите колонии в Защитена местност „Калимок-Бръшлен“ и в езерото Сребърна, както дейностите по опръстеняване и сателитна телеметрия, които също са част от проект „Животът на пеликана“. Следобедната сесия беше предназначена за информационните и образователните дейности. Даниела Каракашева – главен специалист „Връзки с обществеността“ към ПП „Персина“ представи образователните дейности, организирани от Природния парк, като наблегна и на Фестивала на Пеликана, който през 2022 г. се проведе за втора поредна година. Радостина Ценова от БФБ представи активните информационни дейности и кампании, популяризиращи опазването на къдроглавите пеликани в гр. Бургас.

В края са срещата участниците дискутираха и обсъдиха различни теми, свързани с опазването на този величествен вид в страната. Специално внимание беше обърнато на екологичната катастрофа с къдроглавите пеликани в Гърция през пролетта на 2022 г., породена от инфлуенца по птиците (т. нар. птичи грип), работата по изграждането на изкуствените платформи за гнездене, методите за проучвания и мониторинг, конфликта с рибоядните птици, съвместните патрулни схеми, както и случаите на сблъсъци с въздушните проводници и поставянето на дивертори в най-рисковите участъци от електроразпределителната мрежа. Дискутирани бяха и различни информационни и образователни дейности, целящи популяризирането на пеликаните сред широката общественост. В рамките на проекта се планира да се организират поне още два подобни семинара за заинтересованите страни през следващите години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.