1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Растенията и животните се смаляват заради горещините и липсата на вода

Растенията и животните се смаляват заради горещините и липсата на вода

Изследователи предупредиха, че този факт може да има сериозно отражение върху производството на храни през идните години

Растенията и животните се смаляват заради горещините и липсата на вода, предупредиха изследователите, като добавиха, че този факт може да има сериозно отражение върху производството на храни през идните години, съобщи Ройтерс.

"Най-лошите сценарии са, че хранителните растения и животните ще се смалят достатъчно, за да има влияние върху хранителната сигурност", заявява помощник-професорът Дейвид Бикфорд от института по биологични науки на Националния университет на Сингапур. Бикфорд и колежката му Дженифър Шеридан са прегледали описания на вкаменелости и десетки изследвания, които показват, че много видове насекоми като мравки, хлебарки, пчели, щурци и паяци са се смалили с времето поради климатичните промени.

Плодовете и растенията са се смалявали с 3 до 17% за всеки градус затопляне, което е намалявало и с 6 до 22% размерите на рибите. Те напомнят, че по-малките индивиди може да оцеляват по-лесно в по-топлите температури, което може да доведе до по-малко потомство и по-малък среден размер на вида. Това може да намали количеството произведени храни от единица земя и да има "катастрофален" ефект върху екосистемите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.