1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Растителноядните динозаври са летували в планините като днешните овце

Растителноядните динозаври са летували в планините като днешните овце

Анализ на фосилизирани зъби показа, че огромните зауроподи са се качвали в планината да търсят храна

Растителноядните динозаври са летували в планините като днешните овце още преди 150 милиона години, като са изминавали огромни разстояния, за да намерят храна през сухия сезон, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на американски учени.

Анализ на фосилизирани зъби показа, че огромните зауроподи са се качвали в планината да търсят храна. Учените с ръководител Хенри Фрик от колежа на Колорадо изследваха 32 зъба на зауроподи, намерени в щатите Уайоминг и Юта.

Сравнявайки кислорода в емейла им с този в древните седименти, специалистите могат да определят каква вода са пиели животните. Резултатите показаха разлики в зъбите и мястото, където са умрели динозаврите. Това означава, че те са извървели стотици километри от равнините до възвишенията, за да търсят храна и вода. Движението им, изглежда, е било свързано със сезоните. През лятото те са се качвали на по-високо, а през зимата са се връщали в планините.

Летуването е продължавало около пет месеца, а изминаваното разстояние е достигало 300 км. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.