1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Разпоредиха нова проверка в Деветашката пещера заради снимките на "Непобедимите 2"

Разпоредиха нова проверка в Деветашката пещера заради снимките на "Непобедимите 2"

Шумът и съсредоточаването на много техника и хора са довели до нарушаване на зимния сън на колонията прилепи

Апелативната прокуратура във Велико Търново разпореди нова проверка в Деветашката пещера по повод снимките на филма "Непобедимите 2", като прие решение срещу Окръжна прокуратура - Ловеч и в подкрепа на природозащитници и експерти, съобщиха от екоорганизацията "Зелени Балкани".

Шумът и съсредоточаването на много техника и хора по време на снимките доведоха до нарушаване на зимния сън на колонията прилепи, живееща в пещерата, което означава застрашаване на живота им. Решението срещу ловешката прокуратура е по повод неизпълнението на задълженията от нейна страна за проверка по време на снимките и издаденото разрешително за това, въпреки изпратените сигнали и документи.

С това свое решение Апелативната прокуратура във Велико Търново е първият държавен орган, произнесъл се в полза на природозащитниците, като се е съобразила с всички доводи, посочени в жалбата на "Зелени Балкани". Според еколозите, решението потвърждава твърденията им, че държавните институции, сред които и МОСВ неоснователно и против законите не са спрели нарушенията. Делата, заведени по случая от природозащитниците, продължават. Сигнализирани са Бернската конвенция, както и Европейската комисия, предаде БНР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.