1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Разработени са Насоки за интегриране на политиката за околна среда за периода 2014 – 2020 г.

Разработени са Насоки за интегриране на политиката за околна среда за периода 2014 – 2020 г.

Документът предлага приоритетни мерки, които да се финансират от оперативните програми

По инициатива на МОСВ са разработени Насоки за интегриране на политиката за околна среда при програмирането за периода 2014 – 2020 г. Документът предлага приоритетни мерки, които да се финансират от оперативните програми през новия програмен период с цел политиката по околна среда да бъде интегрирана в стопанските отрасли още в процеса на програмирането - това обяви министър Нона Караджова на второто заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура на тема “Национални приоритети в селскостопанската политика на Република България до 2020 година”.

Насоките са инструмент, чрез който се указва начина на интегриране на политиките по околна среда. Документът е в процес на съгласуване с други заинтересовани ведомства, след което ще бъде подложен на обществено обсъждане, преди да бъде внесен за одобрение от Министерски съвет.

Интегрирането на политиката по околна среда в стопанските отрасли, включително и в селското стопанство е в основата на устойчивото развитие, в това никой не се съмнява. Сама за себе си политика по околна среда и изменение на климата не може да има, тя се реализира чрез приемането от различните отрасли на икономиката на екологичен модел на развитие, и съответно на потребление” – коментира министър Караджова пред участниците в съвета - представители на изпълнителната власт, на парламентарно представените политически сили, на Националното сдружение на общините в Република България, национално представителните синдикални организации по земеделие и горско стопанство, представители на Асоциацията на земеделските производители, на Съюза на животновъдите и на Националния съюз на земеделските кооперации, експерти и учени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.