1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Разработват клъстери за биоземеделие, туризъм и иновации в Добруджа

Разработват клъстери за биоземеделие, туризъм и иновации в Добруджа

Констанца и Добруджанският земеделски институт – гр. Ген. Тошево са домакини на поредните срещи по трансграничен проект

Три типа клъстери ще бъдат създадени в Добричка област след приключването на трансграничен българо-румънски проект. Това съобщи Таня Гичева от Търговско-промишлената палата в Добрич. Клъстерите са с основна насоченост към туризма, биоземеделието и разработката на иновационни продукти в пограничния регион Добруджа. В рамките на проекта са планирани обучения с разменни гостувания в градовете Добрич и Констанца, Румъния. Тази седмица предстоят поредните срещи на българо-румънските партньори. На 14 декември е предвидена такава среща в Университета „Овидиус” в Констанца, а на 15 декември – в Добруджанския земеделски институт – гр. Ген. Тошево.

В процес на подготовка е Географска информационна система за рисковете в земеделието и тяхното регулиране в пограничния район Добрич – Констанца. В тази насока своите усилия са обединили Добруджанският земеделски институт, Институтът по растителна защита в Букурещ и българската и румънската Асоциации на зърнопроизводителите. Географската информационна система ще съдържа важна за фермерите в региона информация, свързана със земеделската дейност – болести, неприятели, плевели, метеорологични данни, опасности от засушаване, ниски температури и силен вятър през зимата, почвени и сортови характеристики, агротехника за дадена географска точка и др.

В Добричка област информацията ще бъде обобщавана в 46 географски точки, като стремежът е по-равно да се обхванат всичките осем добруджански общини. Това е само едно от начинанията в създаването на клъстери в пограничния район. Ще бъде създаден и първият в страната българо-румънски туристически клъстер. Сред предложенията са и това за високоскоростен влак Букурещ-Варна и велосипедни пътеки от Варна до румънския град Тулча и по долината на река Дунав. Анализи показват, че годишно над 1 милион туристи пътуват по маршрута Букурещ-Варна и Северното българско Черноморие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.