1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Разширен е териториалният обхват на защитената зона "Ломовете"

Разширен е териториалният обхват на защитената зона "Ломовете"

Предложението за предприетата мярка е на Националния съвет по биологично разнообразие към министъра на околната среда и водите

Териториалният обхват на съществуващата защитена зона за опазване на дивите птици „Ломовете" е разширен. Това е станало с решение на Министерския съвет от 26 юни, съобщават от пресцентъра на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Шумен.

С разширението си зоната попада в териториалния обхват на шуменската екоинспекция и включва землищата на с. Гърчиново, община Опака и с. Захари Стоянов, община Попово. Зоната е част от екологична мрежа „Натура 2000". Границите й съвпадат с тези на защитена зона „Ломовете" за опазване на природните местообитания. Окончателната й площ ще бъде определена в заповедта за нейното обявяване.

Предложението за предприетата мярка е на Националния  съвет по биологично разнообразие към министъра на околната среда и  водите, след разгледани и одобрени предложения за обявяване на нови, или разширяване на вече съществуващи защитени зони. Целта е поддържане на благоприятно природозащитно състояние на дивите птици. В защитена зона „Ломовете" предмет на опазване са видовете: Египетски лешояд, Орел змияр, Тръстиков и Ливаден блатар, Малък и голям креслив орел, Бухал, Сив кълвач, Горска чучулига, Обикновен мишелов и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.