Речните нива остават без съществени изменения

В резултат на валжи са възможни незначителни колебания на водните нива във водосборите на южночерноморските реки

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) през изминалото денонощие водните нива на наблюдаваните реки в страната са без съществени изменения. Вследствие на работата на хидротехнически съоръжения са регистрирани по-съществени денонощни изменения на водните нива на р. Огоста (Дунавски басейн), р. Марица и р. Арда (Източнобеломорски басейн).

Поради ниските температури и малките водни количества на повечето от реките в Дунавски и Черноморски басейн, при много измервателни пунктове се е образувал брегови лед или е регистрирано пълно замръзване на водата в реките. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води са водните количества на р. Марица при градовете Пловдив и Първомай.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн:  колебания от -8 см до + 21 см;

Черноморски басейн: понижения с до -1 см

Източнобеломорски басейн: колебания от -23 см до +17 см

Западнобеломорски басейн: колебания от -9 см до +12 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите три дни речните нива в басейна ще са без съществени изменения. Моделът за водосбора на  р. Искър прогнозира: Водните количества на 22, 23, 24 декември ще бъдат около средномногогодишните стойности и ще са под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 22, 23 и 24 декември ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 22, 23, 24 и 25 декември ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: Днес и утре, в резултат на валжи са възможни незначителни повишения на водните нива във водосборите на южночерноморските реки

Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще бъдат под праговете за внимание. Системата прогнозира за водосборите на река Арда, че водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.