1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Реформа на закона за възобновяемите енеригйни източници в Германия

Реформа на закона за възобновяемите енеригйни източници в Германия

Целта е да се намали поскъпването на електричеството в най-голямата европейска икономика

Правителството на Ангела Меркел одобри във вторник реформа на закона за възобновяемите енеригйни източници в страната. Целта на промяната е да се намали поскъпването на електричеството в най-голямата европейска икономика, движено основно от бързата експанзия на т.нар. зелена енергия. Ако бъде одобрен, законът ще влезе в сила през август.

Поправките ще забавят темпото, с което възобновяемите източници завземат все по-голям дял в германската енергетика. В момента 25% от производството са от ВЕИ сектора. Освен това новите инвестотири в зелена енергия ще трябва да поемат повече риск, пише "Дневник".

Очаква се поскъпването при домакинствата да е по-бавно, отколкото в индустрията, което пък се смята за победа на министъра на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел, който е лидер на социалдемократите. Одобреният проект балансира и интересите на Европейската комисия и на 16-те германски провинции, всяка от които има различни приоритети в енергетиката.

Според новите цели на федералното правителство общият обем на продукцията от ВЕИ източници трябва да достигне 40-45% към 2025 г. и 55-60% към 2035 г. В същото време към 2022 г. ще трябва да спре последният ядрен реактор.

За темпото на увеличаване на ветрогенераторите на сушата ще бъде наложен предел от 2.5 гигавата капацитет годишно. За фотоволтаичните централи този таван е също 2.5 гигавата годишно, а за офшорните ветропаркове - 6.6 гигавата до 2020 г.

Въпреки това някои еколози не са доволни. "Меркел и Габриел правят подаръци на компаниите, които ще бъдат платени от обикновените граждани", заявиха от BUND.

Зигмар Габриел договори с Брюксел и изключение, което ще продължи да защитава някои от големите потребители на енергия в тежката индустрия от това да плащат зелена надбавка в сметката за ток. Така бизнесът ще си спести около 5.1 млрд. евро годишно, но обикновените потребители ще плащат по 6.3 евроцента на киловатчас в сметките си.

Европейската комисия проверяваше дали подобни изключения не са скрита форма на държавна помощ за германската индустрия, даваща над половината от БВП на Германия. Едрите корпорации заявиха, че ако се въведе и за тях тази надбавка, ще има риск за около 800 000 работни места.

Цените на тока на едро в Германия са едни от най-ниските в Европа благодарение отчасти на бързото увеличаване на капацитета на енергията от вятърни и соларни мощности, както и на работещите с биомаса централи. Това се отразява по същия начин и на цените на едро в Европа, тъй като Германия се превърна в голям износител на зелен ток.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.