Реките са около и под праговете за средни води

Около прага за високи води е само водното количество на река Марица при Пловдив

Реките са около и под праговете за средни води. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) днес ще има слаби превалявания от сняг, главно в планините. В събота и неделя ще е без валежи.

През денонощието от 8 ч на 14 до 8 ч на 15 декември водните нива на повечето реки в страната ще останат без съществени изменения. Вследствие на работата на хидротехнически съоръжения са регистрирани по-съществени денонощни колебания (от -12 см до +32 см) във водосборите на реките Огоста и Искър (Дунавски басейн), както  и във водосборите на  реките Марица и  Арда (Източнобеломорски басейн). Образуване на брегови лед е регистрирано на отделни измервателни пунктове на река Осъм (Дунавски басейн) и Факийска река (Черноморски басейн). Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е само водното количество на река Марица при Пловдив.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн:  колебания от -6 см до + 26 см;

Черноморски басейн: регистрирани са повишения от до +2 см

Източнобеломорски басейн: колебания от -12 см до +32 см

Западнобеломорски басейн: колебания от -10см до +9 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще са без съществени изменения. Моделът за водосбора на  р. Искър прогнозира: Водните количества на 16,17,18 декември ще бъдат около средно многогодишните стойности и ще са под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 16,17 и 18 декември ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите един- два дни водните нива във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 16,17,18 и 19 декември ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще бъдат под праговете за внимание.Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. 

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.