Реките ще останат без съществени изменения

Обявен е жълт код за силен вятър и навявания в източната половина от страната

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код (първа степен на опасност) за силен вятър и навявания в източната половина от страната. За Черно море жълт код за силен вятър и вълнение – в вятър север-северозапад с 14-20, на места с пориви до 22-24 м/сек (7-8, порива 9 бала по Бофорт). Вълнение от 4-5 бала. Днес валежи от сняг ще има в Източна България – в количества между 5 и 10 л/кв.м., на места до около 15 л/кв.м. В събота в югоизточната половина от страната ще продължи да превалява сняг. Количествата ще са от 1-5 л/кв.м, в крайните югоизточни райони до около 10-15. В неделя ще е без валежи. 

През последното денонощие водните нива на наблюдаваните реки в страната са се повишили незначително или са останали без изменения. Вследствие работата на хидротехнически съоръжения са отчетени по-значителни денонощни колебания на водните нива (от – 28 см до + 29 см) в Дунавския и Източнобеломорския басейн, във водосборите на реките Огоста и Марица. 

Поради ниските температури и малките водни количества в отделни участъци на реките в Дунавския и Черноморския басейн е регистрирано образуване на брегови лед. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество на р. Марица при Пловдив.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от – 19 см до + 29 см

Черноморски басейн: не са регистрирани изменения

Източнобеломорски басейн: колебания от – 28 см до + 19 см

Западнобеломорски басейн: колебания от – 8 см до + 7 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в:

Дунавски басейн: днес и през следващите 2 дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. Днес и утре са възможни незначителни повишения на водните нива в горните и средните части от водосборите на реките Янтра, Русенски Лом и добруджанските реки.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 30 и 31 декември и на 1 януари 2017 г. ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 30, 31 декември и 1 януари 2017 г., че водните количества ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес речните нива във водосбора ще се повишат незначително. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. 

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 30 и 31 декември и на 1 януари 2017 г. водните количества ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения и под праговете за внимание. 

Черноморски басейн: днес и през следващите 2 дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. Днес и утре, в резултат на валежи, са възможни краткотрайни незначителни повишения на водните нива във водосборите на река Камчия и южночерноморските реки. 

Източнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни нивата на реките в басейна ще останат без съществени изменения. Вследствие на валежи утре се очакват незначителни повишения на речните нива в средните и долните течения на основните реки в басейна, както и в родопските притоци на р. Марица

Западнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. Утре, в следствие на валежи, са възможни незначителни повишения на водните нива в горните части от водосбора на р. Места. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.