1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Реконструират коритото на река Осъм с пари по проект

Реконструират коритото на река Осъм с пари по проект

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 95% или 983 580,00 лв.

Община Ловеч е спечелила своя осми проект по ОП "Регионално развитие 2007-2013". С парите от него ще бъде реконструирано коритото на река Осъм, съобщават от общинския пресцентър.

Стойността на проекта «Предотвратяване на риска от наводнения и борба с ерозията чрез реконструкция на коритото на р. Осъм в Ловеч" е 1 035 360,00 лв. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 95% или 983 580,00 лв., а собствения финансов принос на общината е 5% или 51 780,00 лв. Предстои подписване на договор за безвъзмездно финансиране с Управляващия орган на програмата, уточняват от пресцентъра.

Чрез реконструкцията на речното корито ще се ограничат рисковете за живота на населението и щетите за имуществото му. Участъкът, включен в проекта, се намира в горната част на Ловеч - кв. Вароша/Дръстене, където непосредствено до коритото на реката са разположени парцели със съществуващи и новостроящи се сгради.

Предвижда се почистване на съществуващото речно корито от отложените в него наноси и растителност и изграждане на нова стоманобетонова защитна стена. Тя ще е на разстояние 0,65 м. пред съществуващата подпорна стена, изградена от каменна зидария през седемдесетте години на миналия век. Долната граница на новопроектирания участък се намира при ул. «Н. Цвятков» (гърба на сградата на конака), а горната граница достига застроената в момента част, разположена покрай ул. «В. Левски».

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.