1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Реконструкции на огражденията за животни и по-скъпи билети предвижда планът за развитие на столичния зоопарк

Реконструкции на огражденията за животни и по-скъпи билети предвижда планът за развитие на столичния зоопарк

Ековедомството е поставило срок на всички 19 зоопарка в страната да представят планове за развитие до края на април

Реконструкции на огражденията за животни според изискванията за отглеждане на диви животни предстоят в софийския зоопарк. Това предвижда планът за развитие на зоологическата градина за следващите няколко години, който ръководството е представило на екоминистерството, съобщи директорът на зоопарка д-р Иван Иванов, цитиран от "Дневник". Документът е изискване на ековедомството, кое поставило срок на всички 19 зоопарка в страната да представят планове до края на април.

Сред огражденията, които паркът възнамерява да обнови, са обитанията на мечките, които в момента са почти изцяло от бетон, огражденията за пингвини и за рисове.

Бетонът на мечите ограждения трябва да бъде покрит с пръст и на места да бъде заменен със скали, каза директорът на зоопарка. Управата на парка планира също "изкуствена гора" - пълзящи растения, които да скриват бетона и покриване на вътрешните помещения с почва. Така те ще отговорят на изискването огражденията да наподобяват естествените обитания на животните, записани в българската нормативна уредба и евродирективата за зоопарковете. Последният периодичен доклад за прилагането на директивата в България от 2011 г. беше остро критичен и констатира, че до момента никоя от зоологическите градини не покрива законовите изисквания.

"Зоопаркът е строен във времена, когато схващанията за удобство на животните са били съвсем различни. Планираме тези промени не просто заради законовите изисквания, а и защото много клиенти ни питат няма ли да изчезне бетонът", каза шефът на парка. Ръководството обаче все още не знае колко ще струват всички подобрения и не се ангажира с конкретен срок – те трябва да се направят с търгове от Столична община, която е собственик на заведението.

Почти готова е вече реконструкцията на "маймунарника", чиито обитатели разполагат с дървени лежанки, стойки за катерене и дебели корабни въжета, каза Иванов.

Паркът не планира повече животни занапред, но ще разнообразява обитателите си с "гастролиращи животни" за по няколко месеца, каза директорът. На такъв принцип бяха доставени пингвини в зоологическата градина. "Разбира се, условието е преди това да създадем условия за животните, защото иначе няма да ни дадат и косъм от тях", обясни Иванов.

Билетите – една идея по-скъпи

Преди седмица директорът внесе предложение до Столична община да бъдат увеличени цените на билетите, които сега са символични – 2 лева за възрастни и 1 лев за ученици, студенти и пенсионери. Зоопаркът предлага цените да бъдат увеличени съответно на 5 и на 2 лв., а децата под 7-годишна възраст, както и сега, да влизат безплатно. По думите на Иванов, самите посетители смятат сегашната цена за твърде ниска.

Ако общината одобри идеята, зоопаркът очаква значително подобряване на приходите си от посетителите, които за последната (2011 г.) са били близо 400 хиляди лв. Най-голямото финансово перо на парка сега е общинската му издръжка – 1.5 млн. лева за тази година. Отделно от осиновителите на животни - близо 300 граждани и фирми, годишно паркът получава между 200 и 300 хиляди лв., които използва за храна, преаранжиране на клетките, лекарства и ваксини за животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.